Vad är det för skillnad på akryl och akvarell?

Det här är skillnaderna och likheterna mellan akryl- och akvarellfärg.

Både akryl- och akvarellfärg är lösliga i vatten och kan till viss del användas för samma tekniker. Men den största skillnaden är att akrylfärgen är täckande och oftast används i tjock, krämig form medan akvarell späds ut med mer vatten och används som en transparent färg. 

Båda typerna går att få i tubfärg men när akrylfärgen torkar kan den inte återaktiveras - det kan däremot akvarellfärgen. Om du låter färgen torka på paletten så är det bara att spreja på vatten nästa dag för att lösa upp pigmenten och börja måla på nytt. Därför går det även att köpa akvarellfärg i torra kakor, så kallade koppar.

Underlag

Vanligast är att använda papper till akvarellmålning och uppspänd duk till akrylfärg. Akrylfärg har fördelen att den fäster på många underlag som till exempel trä, sten och papper. Akvarellfärgen behöver däremot ett sugande underlag. Det finns särskilda dukar och lerpannåer som är utvecklade för just vattenfärg men de är mindre vanliga.

Pensel

Akrylmålning kräver en kraftigare pensel eftersom färgen är tyngre än akvarellfärgen. En akvarellpensel är istället utvecklad för att hålla mycket vatten och en del har även en mycket fin spets. Dessa mjuka penslar är svåra att använda med den tyngre akrylfärgen.