Akvarellmålning blött papper

Många av mina kursdeltagare har fått lära sig att man alltid målar på blött papper när man målar akvarell men det är inte sant.

NEJ, du behöver inte måla på blött papper!

Jag får ofta höra historier från mina elever som är i åldern 50-70 år om hur de, för ca 25 år sen, fått lära sig att man alltid målar akvarell på blött papper. Som du kanske förstår leder en sån tro till förtvivlan och frustration eftersom du måste vara både snabb och kunnig för att klara av att måla vått i vått. 

Oavsett om läraren faktiskt sagt att man alltid målar på fuktigt papper eller om det var ett missförstånd så är sanningen att vi BLANDAR teknikerna. De är bra till olika saker.

Jag kommer rada upp några anledningar till varför konceptet är lätt att missförstå men först vill jag förklara skillnaden mellan att måla på torrt och fuktigt papper. När du målar på torr ytan så kommer färgen lägga sig där du ber den. Inga större överraskningar alltså! Men om du fuktar pappret innan du lägger på färgen så kommer färgen lägga sig som en suddig yta. Det är väldigt trevligt att måla ett sånt suddigt skikt som första lager, bakgrund, i en målning. För att sen låta det torka och måla igen ovanpå men på torr yta.

Anledningen till att det lätt blir missförstånd är antagligen för att vi behöver förbereda pappret innan man börja måla. Och ska man följa konstens alla regler så ska vi blötlägga pappret innan oavsett om vi ska måla på torrt eller fuktigt papper senare. Det är för att pappret är i bäst kondition när det finns fukt i papprets kärna. Även om ytan torkar så kommer kärnan vara fuktig vilket ger en bättre färgåtergivning. 

En annan anledning till att blötlägga pappret är om det behöver spännas upp först. Man blötlägger pappret så att det expanderar, tejpar upp det i det expanderade läget och låter det torka i fastspänt tillstånd. Då håller det sig plant och bucklar inte. Man behöver bara spänna upp papper som väger under 400 gram. Tyngre papper håller sig stabila ändå.

När jag själv visar måleri på Youtube och i kurserna så målar jag alltid på torrt papper om jag inte uttryckligen säger något annat.

Jag hoppas det blev klarare för dig :)